Vi kan snø!


Ski-verdenen er avhengig av kunstsnø for å sikre en lang og stabil sesong. I Trysil har vi laget snø siden 1984. En perfekt snøsåle får vi med kulde og tele i bunn, kunstsnø nærmest bakken og et topplokk med natursnø.

Wegard Matsson er Skistar Trysils snøekspert

Trysils snø- og bakkesjef Wegard Matsson har vært med siden starten i 1984.

Bak ethvert suksessfullt snøproduksjonsanlegg står kunnskapsrike folk. Trysils snø- og bakkesjef Wegard Matsson har vært med siden starten i 1984. Mange i hans avdeling har lang erfaring. Stabil arbeidskraft gir mye kunnskap.

Fakta om snøproduksjon i Trysil

  • Trysils snøanlegg er både helautomatisk og manuelt.
  • De 423 snøkanonene snølegger 75% av heiskapasiteten i Trysilfjellet.
  • Snøanlegget jobber best når gradestokken viser -10/-12 grader.
  • Elvevann uten kjemikalier og luft er ingrediensene.
  • Løype 15 på Turistsenteret kan ved -5 grader snølegges og klargjøres på 4 dager.

Slik produseres snø

Hele ”kluet” er å blande vann under høyt trykk og luft. Vannet skal helst ikke være under 20 BAR. Det tilsvarer en vannfontene på 200 meter. I Trysil jobbes det med et trykk på 55 BAR, altså en vannfontene på 550 meter. Det som spruter ut av kanoen er vann. Når luft og vannet blandes forstøves vanndråpene og blir enda mindre, og det gjør at de henger lenge i lufta når de kommer ut av kanonen. De henger så lenge at de rekker å fryse. Og slik får vi en snøkrystall.

Trysilelva

Mesteparten av vannet til snøproduksjonen tas fra Trysilelva, og med kommer også en god slump fra et vannmagasin sentralt på Turistsenteret som rommer 10.000 kubikkmeter. Trysilelva har den ideelle temperaturen og det riktige innholdet. For snøproduksjon skal vannet være kaldest mulig, og Trysilelva er kald og god. -0,5 grader viser temperaturmåleren når vannet er produksjonsklart. Elvevann drar med seg små partikler. Myr, slam og lignende. Vanndråpene klynger seg sammen rundt partiklene, og slik fryser vanndråpene fortere. Elva gjør jobben sjøl! Det er ikke nødvendig med ekstra kjemikalier. Snøen du kjører på i Trysil er ekte Trysil-vare med Trysilelva som hovedingrediens!

Avdrift på fjellet

Det går raskere å produsere en nedfart i skogen enn på høyfjellet. I Trysil betyr det at det tar lengre tid på Fageråsen. Årsaken er at det atmosfæriske drar av sted med snøen. Vær og vind tar med seg en del av snøen som produseres. Det er ikke mulig at 100% av det som sprutes ut av en kanon blir liggende på bakken. På høyfjellet er det 30% avdrift, mens i skogen kun 15%. Når snøproduksjonen pågår for fullt i Trysil ser vi ofte at det legger seg et lett lag med snøstøv rundt omkring. Dette er avdrift.

Skistar Trysil produserer mellom 1,2 og 1,5 millioner kubikkmeter med snø i løpet av en vinter. Dette tilsvarer mellom 100.000 og 150.000 lastebillass med snø.

Del med dine vennerShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone