Tidlig start på langrennssesongen


Det er andre året Trysil tilrettelegger for en tidlig start på langrennssesongen. 29. oktober braker det løs, med 6 km nypreppa langrennsspor med snøen fra i fjor.

Et år med erfaring rikere

I 2014 gikk Trysil til innkjøp av et høyteknisk snøproduksjonsanlegg på langrennsarenaen. I 2015 startet vi prosjektet med å lagre snø over sommeren for å få til en tidlig start på langrennssesongen. Det ble gjort mange nyttige erfaringer i fjor som ble hensyntatt når snølagringsprosessen startet i 2016.

– Vi har et bedre utgangspunkt i år, enn det vi hadde når vi startet langrennssesongen i fjor. En ting er at forholdene har vært bedre i år for lagringen av snø. Vi hatt mye mindre nedbør i år. I tillegg er det bedre permafrost under snøhaugen i år. Og det vil bedre seg for hvert år vi lagrer snø. Det igjen gjør at det blir mindre svinn av snøen, forteller Ola Gerhard Sørhuus, ansvarlig for tidlig-langrenn for Trysilfjell Utmarkslag.

Ola Gerhard Sørhuus foran snøhaugen.

Ola Gerhard Sørhuus er ansvarlig for tidlig-langrenn for Trysilfjell Utmarkslag.

Mer snø

29. oktober åpner Trysil 6 km med langrennsspor på Trysil-Knut Arena. I år er traseen bredere, noen som gjør at Trysil kan tilby to klassiske spor pluss skøytespor i midten.

– Vi har produsert mer snø i år enn i fjor. Det ble produsert 30 000 kubikk med snø. Når snøen skal kjøres ut så regner vi med at det er cirka 20 000 kubikk igjen. Det vil si at vi har mye mer snø å disponere på de 6 km med langrennspor i år. I tillegg til en bredere trasé så vil vi legge en tykkere såle på 40-50 cm. Det vil gi et godt grunnlag gjennom hele langrennssesongen, sier Sørhuus.

Langrennsnyheter i vente

Det gjøre stadig vekk forbedringer for langrennsentusiastene. Trysil er i en utviklingsfase når det gjelder idrettsturisme. Det er derfor viktig å tilpasse produktet basert på tilbakemeldinger fra brukere.

– I år legger vi snø på hele langrennsarenaen vår. Det gir et bedre tilbud til de som krever litt tøffere løyper. Det gir en bra oppkjøring til sesongen. I tillegg får Ole G-vegen en bredere trasé,  noe som er bedre for alle parter, forteller Sørhuus.

Det blir 2,7 km med langrennsspor på langrennsarenaen. Det blir også 2,5 km spor på Ole G-vegen, i tillegg til et teknikkområdet på cirka 800 meter, som ligger i tilknytning til arenaen.

Flisene skal av og snøen skal ut

I dag ligger snøhaugen godt isolert av 2500 kubikkmeter med celluloseflis fra Moelven Trysil. Målinger gjennom sommeren viser at snømengden holder forventet stand.

– Mandag 24. oktober kl. 07.00 starter vi utkjøringen av snøen. Det er mye som skal planlegges og koordineres når 6 traktorer med store hengere, 2 lastebiler, 2 gravemaskiner i 20-tonns klassen og 2 tråkkemaskiner er involvert i snøoperasjonen. Men nå har vi erfaringer fra i fjor, som gjør at jeg er litt mer rolig enn jeg var i fjor. Vi skal klare å ha klart 6 km  med nypreparerte langrennsspor når de første står klare på arenaen 29. oktober, smiler Sørhuus. – Da har vi på bare en liten uke forvandlet Trysil fra sykkel-, golf og rulleskisesong til langrennssesong.

Del med dine vennerShare on Facebook13Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone